-

Tiltak og tjenester for barn og unge i kommunen

BFT – Barne – og familietjenesten, består av barnevern, PPT og helsestasjon med familieteam.

Enhetsleder for BFT : Berit Folland , tlf  45 42 71 33

Hitra helsestasjon holder til i barnevennlige lokaler på Hitra Helsetun og er åpen hver dag kl. 08.30-15.00.

Helsestasjons- og skolehelsetjenesten er en helsefremmende og forebyggende tjeneste, og skal være et lavterskeltilbud til barn, unge og deres foresatte.

Helsestasjonens formål er å fremme barns helse og forebygge sykdom. Vi driver svangerskapsomsorg, helsestasjon 0-5 år, skolehelsetjeneste 6-20 år og helsestasjon for ungdom Gravide kan velge å gå til svangerskapskontroll hos jordmor tilknyttet helsestasjonen.

På Hitra helsestasjon er vi bemannet med helsesykepleiere, barne- og familieveileder, barnepsykolog og jordmor.  Det er etablert fast samarbeid med lege, fysioterapeut, barnevern, tannpleier og andre instanser i kommunen som arbeider med barn og unge og deres familier.

Helsestasjon kan hjelpe deg med:

– Svangerskapskontroll ved jordmor
– Tilbud om hjemmebesøk og oppfølging etter fødsel
– Rutinemessige helseundersøkelser av spe-og småbarn hos helsesøster og lege
– Vurdere barnets generelle utvikling og trivsel
– Gi råd til foreldre om stell og omsorg, adferd og søvn, ernæring, vekst, utfoldelse og grensesetting og andre ting som foreldre er opptatt av eller lurer på
– Gi vaksiner i henhold til nasjonale faglige retningslinjer

Telefon: 72 44 42 42 (deler resepsjon med legekontoret)

Helsestasjon for ungdom er et tilbud for alle ungdommer fra 13-25 år. Her treffer du helsesykepleiere, lege og barne- og familieveileder med fokus på psykisk helse for barn og unge. Her kan du komme for å snakke om kropp, seksualitet, legning, psykiske plager, rus, røyking og de utfordringene livet byr på. Alle som jobber her har taushetsplikt. Her kan man også komme for å teste seg for seksuelt overførbare infeksjoner og graviditet. Helsestasjon for ungdom er et gratis tilbud, og er åpen 1 dag i uka:

Åpningstid: Torsdager 13.00-15.00. En dag i måneden har vi åpent til kl 17.00. Dersom det ikke passer å komme i åpningstiden til helsestasjon for ungdom ta gjerne kontakt med oss så ordner vi time en annen dag.

Kontaktinfo: 90 89 31 72 / 91 00 07 07

Adresse: Vikaholmveien 2, 7240 Hitra

 

  Telefonnr:90 89 31 72 / 91 00 07 07 Kontortid: Torsdager 13.00-15.00. En dag i måneden har vi åpent til kl 17.00. Dersom det ikke passer å komme i åpningstiden, ta gjerne kontakt med oss, så ordner vi time en annen dag.

 

Familieteamet er et gratis lavterskel tilbud til foreldre og barn som bor i Hitra kommune. Vi er en del av tilbudet på helsestasjonen og skolehelsetjenesten. Vi har helsefaglig, sosialfaglig, pedagogisk og psykologfaglig bakgrunn.  Famlieteamet ønsker å være en støtte for familier som opplever ulike former for utfordringer i sitt liv. Det kan være skilsmisse, sykdom, arbeidsledighet, mobbeproblemer eller andre utfordringer mellom barnehage, skole og hjem. Det kan også være andre belastinger som kan påvirke samspillet i familien og gjøre hverdagen vanskelig.  Alle som jobber hos oss har taushetsplikt.

Hvem kan få hjelp fra familieteamet: Tilbudet er for barn i alderen 0-18 år bosatt i Hitra kommune og deres nærmeste familie/omsorgspersoner.

Hvilke utfordringer kan du få hjelp for:

  • Nedstemthet i forbindelse med fødsel hos mor og far
  • Situasjoner hvor barn og ungdom viser tegn på at de ikke har det bra. Slike tegn kan være tristhet, engstelse, stadig konflikter med voksne og andre barn, hjemme, på skolen eller i barnehagen.
  • Hvis du strever i foreldrerollen og med samspillet med barnet ditt.
  • Situasjoner hvor foreldre strever med sykdom eller andre belastninger, og ønsker hjelp til å støtte barnet i denne situasjonen.
  • Dere trenger hjelp i hjemmet med rutiner og dagsrytme.

Du som er ung i Hitra kommune: Har du utfordringer i fht skole, jobb, fritid, helse, eller andre ting du tenker på, ta kontakt med  familieteamet.

Vi har taushetsplikt: Det betyr at det vi snakker om blir imellom oss. Har du et problem vi synes er veldig alvorlig vil dette diskuteres  med deg, for å finne ut om andre kan gi støtte og hjelp. Familieteamet kan hjelpe deg å komme i kontakt med disse.

Råd og veiledning: Vi bidrar  med råd og veiledning til foreldre/pårørerende og samarbeidspartnere som tar kontakt med oss. Vi samarbeider med andre som har kontakt med og jobber for ungdom på Hitra. Dette kan være skoler, diakon, helsesykepleiere, fritidsklubber eller ungdommens eget nettverk.

Terskelen for kontakt er lav.  Dersom du vil ha råd og tips, kanskje du er bekymret for en venn og lurer på kva du skal gjøre? Ta kontakt eller ring.

Ta kontakt med familieteamet, tlf: 902 08 475

 

Kommunale fysioterapeuter

Fysioterapitjenesten tilbyr oppfølging av brukere med skade eller sykdom, endring i helsetilstand eller risiko for skade og sykdom. Vi gjennomfører en individuell undersøkelse og en kartlegging før vi sammen med bruker legger opp til tilpasset behandling og trening. Tiltakene kan være individuelle eller gis i en gruppe. Tjenesten har også forebyggende og helsefremmende gruppetilbud til både barn og eldre.
Prioriterte brukergrupper for de kommunale fysioterapeutene er:
Barn under 20 år, funksjonshemmede barn og unge voksne, hjemmeboende eldre med behov for tverrfaglige tiltak, eldre med opphold på korttidsavdelingen på Hitra helsetun og andre beboere på Helsetunet.

Kommunal ergoterapeut

Hos ergoterapeut kan du få hjelp til undersøkelse og vurdering, veiledning, behandling og opptrening med mål om å øke bevegelse og forebygge fall. Et tiltak er formidling, utprøving og tilpasning av nødvendige hjelpemidler, samt utarbeiding av søknader og nødvendig tilrettelegging av bolig.  Ergoterapeut gir råd og veiledning til personer i alle aldersgrupper.

Tjenesten holder til i 2.etasje på Hitra helsetun. Der har vi kontor og treningsrom, men tilbyr også trening og behandling i hjemmet, på institusjon, på skolen, i barnehagen eller på helsestasjonen.

Kommunale fysio- og ergoterapeuter:

Fagleder Sara Baglo Lund
E-post: sara.baglo.lund@hitra.kommune.no
Telefon: 72 46 52 54 / 907 19 867
Ergoterapeut Wenche Svankild
E-post: wenche.svankild@hitra.kommune.no
Telefon: 72 46 52 45 / 975 99 951

Vi samarbeider tett med ansatte ved Hitra helsetun, hjemmetjenesten og helsestasjons- og skolehelsetjenesten.

PP-tjenesten i Sør-Fosen er en interkommunal tjeneste for kommunene Hitra og Frøya. Hitra kommune er vertskommune men det er lokalkontor i hver kommune.

Målgrupper:

Barn, unge og voksne med særskilte behov eller trenger spesialpedagogisk hjelp. (Fylkeskommunen har egen PP-tjeneste med ansvar for elver i den videregående skolen.)

PP-tjenesten kan bidra med:

PP-tjenesten skal bistå barnehage og skole i arbeidet med barn og unges utvikling og opplæring.

Hovedoppgavene til PPT er å utrede behov for spesialpedagogiske tiltak for barn før opplæringspliktig alder, for elever i grunnskolen og for voksne med behov for spesialundervisning på grunnskolens område.

PP-tjenesten skal hjelpe skolen og barnehagen i arbeidet med kompetanseutvikling og organisasjonsutvikling for å legge opplæringen bedre til rette for barn/elever med særskilte behov.

Logopeden utreder og jobber med mennesker i alle aldre som har ulike former for kommunikasjonsvansker, stemmevansker, språk- og talevansker, taleflytvansker (stamming eller løpsk tale) og svelgvansker (Norsk Logopedlag). I Hitra og Frøya kommune er logopedi for både barn og voksne organisert under PP-tjenesten.

Kontaktinformasjon, skjema og om henvisning til logoped

Kontaktinformasjon: Lena Antonsen: tlf: 46 95 49 63

​Telefon: 72 44 17 00
Telefon: 72 44 17 73 (mandag, onsdag og annenhver torsdag)
Postadresse: 7240 Hitra
Besøksadresse: Hitra videregående skole
E-post: postmottak@hitra.kommune.no

 

Hva kan familievernet hjelpe med: 

De fleste kan kjenne seg igjen i at familielivet ikke alltid blir slik man hadde planlagt. Livet består av mange ulike faser, og de fleste kan ha behov for litt ekstra hjelp og støtte iblant. For eksempel kan familievernet hjelpe til der det er problemer med foreldresamarbeidet, kommunikasjon i parforholdet, gnisninger mellom generasjoner, kulturforskjeller som skaper konflikter, samlivsbrudd som er vanskelig å håndtere samt en rekke andre utfordringer. Noen oppsøker familievernet fordi de ikke har like sterke følelser for partneren sin lengre. Mange nybakte foreldre kommer fordi de har behov for veiledning til den nye hverdagen sin. Det er viktig å minne om at dette er et gratis lavterskeltilbud til par som sliter med forholdet sitt (parterapi) og foreldre som sliter med konflikter i familien. Familievernkontoret jobber også med mekling i forbindelse med separasjoner og samlivsbrudd, hvor målet er å lage en foreldresamarbeidsavtale som er til barnets beste.

Familievernkontoret er åpent og tilgjengelig for alle, møter avtales på forhånd per telefon. Familievernet er ute på Hitra ved Helsetunet en dag i måneden. Kontakt familieteamet på tlf: 902 08 475,  for å avtale møte med familievernet på Hitra. Eller ta direkte kontakt på tlf:  73 99 05 00

Familievernkontoret kommer til Hitra:

Tirsdag 23.august 2022

Tirsdag 27. september 2022

Tirsdag  25. oktober 2022

Tirsdag  22. november 2022

Tirsdag  20. desember 2022

 

Telefon: 73 99 05 00
Telefontider: 08.15 – 14.30
Epost: familievernkontoret.i.trondheim@bufetat.no
Åpningstider: 08:00 – 15:30

bufdir.no

 

Alarmtelefonen for barn og unge 116 111 (gratis) ukedager 14.00 – 08.00 og 24 timer i helg og helgedager.

 

Krisesenteret for Orkdal og omegn er et lavterskeltilbud for personer som har vært utsatt for vold i nære relasjoner, og som trenger beskyttelse eller veiledning.

Vi er tilgjengelig 24 timer i døgnet, året rundt.

Du trenger ingen henvisning fra lege eller andre etater for å komme i kontakt med oss.

Alle som jobber ved krisesenteret har taushetsplikt.

Hos oss får du et trygt og midlertidig bosted i en akuttfase. Vi fokuserer på at vårt botilbud skal føles som et hjem i en sårbar situasjon.

Vi formidler kontakt med andre hjelpeinstanser som for eksempel NAV, advokat, politi, psykisk helse osv.

Vi jobber etter prinsippet “hjelp til selvhjelp”. Vi vil jobbe sammen med deg for å kartlegge dine utfordringer og hjelpe deg til å finne løsninger. Vi kan støtte deg med råd og veiledning slik at du selv kan bedre din livssituasjon.

Hos oss får alle eget soverom, mens bad, stue og kjøkken er felles for våre brukere. En av leilighetene våre er tilpasset bevegelseshemmede. Vårt botilbud er gratis, men du må selv sørge for mat og andre utgifter.

 

Vi er her for å gi deg hjelp og støtte hvis du føler at du og eventuelt dine barn er i fare, og trenger en trygg havn.

Telefon: 72482410

E-post: krisesenteretorkdal@outlook.com

Facebook: https://www.facebook.com/orkdalkrise

 

Kontaktinformasjon

Enhetsleder interkommunal oppfølgingstjeneste  rus/psykisk helse:

Elin Antonsen

tlf: 72 44 52 44

mobil: 91162201

Døgnåpen vakttelefon: 48 04 92 60

Målgruppen til Oppfølgingstjenesten:

  • De med ønsker om å prøve å komme ut av et misbruk, her tilbyr vi plass ved Varden, som er et aktivitetstilbud med fokus på trening og friluftsliv. Det gies tilbud om støttesamtaler ved behov ved dette tilbudet, slik avlaster vi psykisk helse da det ofte kan være samme brukere innenfor disse tjenestene.
  • De som har vært til utredning og som venter på behandlingsplass.
  • De som har vært til behandling og trenger et dagtilbud i en oppfølgingsfase.
  • Mennesker med problemer innenfor rus/psykiatri.
  • Mennesker som av ulike årsaker har falt litt utenfor samfunnet. Sitter mye inne, spiller mye data/tv spill, har vanskeligheter med å motta eller å skaffe seg hjelp og trenger å møte andre og ha noe å fylle dagene sine med.
  • Ungdommer som har behov for støttesamtaler.
  • Pårørende tar ofte kontakt
  • Samarbeid med politi og konfliktråd rundt oppfølging av frivillig ruskontrakt 15-18 år, dette er et prosjekt som alle landets kommuner deltar i
  • Oppfølgingstjenesten har fokus på aktivitet og mestring.
  • Er inne i ungdomskolen med alternative læringsarenaer, dette for å forebygge skolevegring og drop ut. Her har vi en ansatt som er inne 1 dag i uka på ungdomsskole og 1 dag i uka på VG
  • «Kjør for livet» er et fritidstilbud for unge mellom 15-18 år som av ulike grunner ikke har nettverk, venner ol. Dette er et godt fungerende tilbud som barnevern og skole kan henvise til.
  • Hver mandag på VG avdeling Hitra, skaper gode relasjoner med ungdommene som blir godt kjent med oss
  • Oppfølgingstjenesten har opprettet en døgnbemannet telefon som innbyggerne kan ringe hvis de trenger noen å prate med:leled

Diakoni er kirkens omsorgstjeneste. Menighetene på Hitra ønsker at kirke og samfunn skal være preget av nestekjærlighet, rettferdighet og inkluderende felleskap. Diakon samarbeider med andre institusjoner, lag, organisasjoner og offentlig instanser. Diakon arrangerer småbarnsfamilietreff sammen med familieteamet og frivilligsentralen. Diakon har også tett samarbeid med ungdomsbasen i Hitra kommune

Diakon Heidi Fuglesøy, tlf: 41 33 58 81

Hitra barneverntjeneste

Barnevernets hovedoppgave er å sikre at barn og unge som lever under forhold som kan skade deres helse og utvikling, får nødvendig hjelp og omsorg til rett tid, samt å bidra til at barn og unge får trygge oppvekstvilkår.

Omsorg og oppdragelse av barn er i første rekke foreldrenes ansvar. Foreldre kan likevel ha behov for hjelp i kortere eller lengre perioder, for eksempel på grunn av en vanskelig livssituasjon. Her kan barnevernet komme inn for å bistå barn og familier slik at barn sikres gode levekår og utviklingsmuligheter.

Barnevernsmyndighetenes ansvar og arbeidsoppgaver er regulert i lov 17. juli 1992 nr. 100 om barnevernstjenester. Barne- og likestillingsdepartementet har et generelt overordnet ansvar for barnevernet, mens forvaltningen av barnevernet i hovedsak er lagt til den kommunale barnevernstjenesten og Barne-, ungdoms- og familieetaten.

Barnevernets viktigste oppgave er å:

  • Ta vare på utsatte barn.

Barnevernstjenesten har som sin spesielle oppgave å ta vare på de mest utsatte barna. Den skal beskytte barn mot omsorgssvikt og motvirke at barn lider fysisk og psykisk overlast.

  • Å gi hjelp og støtte.

Barnevernstjenesten skal sette i verk hjelpetiltak for barnet og familien der barnet på grunn av forhold i hjemmet har særlig behov. Hjelpen kan gis i form av råd, veiledning og hjelpetiltak. Vanlige hjelpetiltak er f.eks. støttekontakt, avlastningstiltak i hjemmet og barnehageplass.

  • Ansvar for å gripe inn – eventuelt mot foreldrenes vilje

Barnverntjenesten har også et ansvar for å gripe inn dersom tiltak i hjemmet ikke er tilstrekkelig for å ivareta barnets behov. Barnverntjenesten kan da for en periode i samråd med foreldrene formidle plass i fosterhjem, foreldre/barn tiltak og institusjon. Dersom et barn skal plasseres utenfor hjemmet uten foreldrenes samtykke, må det treffes et vedtak om dette i fylkesnemnda etter forslag fra kommunen.

Kontaktinformasjon, barnevernstjenesten Hitra kommune:

Besøksadresse: Sentrumsgården, Rådhusveien 2, 7240 Hitra

Postadresse: Hitra kommune, barneverntjenesten, Rådhusveien 1, 7240 Hitra

Telefon: 468 83 051 – bemannet i kontorets åpningstid, 0800-1530